Asunnottomuus on poistettavissa


Viime aikoina täällä Jyväskylässä on öisin lämpömittari laskenut miltei kolmeenkymmeneen pakkasasteeseen. Olemme saaneet tähän helmikuuhun ihan oikean talven. 

Kaikille tämä ei kuitenkaan ole ilon aihe. Jokainen voi kuvitella miltä tuntuu, kun sellainen yö lähestyy eikä ole kotia mihin mennä.

Vailla vakinaista asuntoa ry:n mukaan Suomessa oli vuoden 2020 lopulla 4341 asunnotonta, joista 721 yöpyy metsissä, rappukäytävissä, avoimissa liiketiloissa tai ensisuojissa. Vaikka asunnottomuus keskittyy pääkaupunkiseudulle on heitä Jyväskylässäkin Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen mukaan 125 ihmistä.

Edellisen hallituksen leikkaukset sosiaaliturvasta ja aktiivisuusehtojen lisääminen johtivat eriarvoisuuden kasvuun ja häätöjen lisääntymiseen vuonna 2017. Edelleen jatkuva koronaepidemia tullee näkyviin asunnottomuustilanteessa viiveellä vuoden 2021 aikana.

Poliittisilla päätöksillä on väliä; asunnottomien lukumäärä on saatu laskemaan merkittävästi 1980-luvun 20 000 henkilöstä. Nykyisen hallituksen tavoitteena on poistaa asunnottomuus kokonaan vuoden 2027 loppuun mennessä. Mielestäni Jyväskylän tulee parantaa asumisneuvonnan saatavuutta esimerkiksi ruoka-avun jakamisen yhteydessä. Asunto ensin -periaatetta tulee mielestäni jatkaa. Siinä hoidetaan ihmiselle ensin katto pään päälle ja muut ongelmat hoidetaan sen jälkeen.

Useassa kaupungissa käytössä oleva välivuokrausmalli tulisi ottaa myös Jyväskylässä. Mallissa yksityinen asunnonomistaja vuokraa asunnon yleishyödylliselle organisaatiolle, joka vuokraa asunnon edelleen asunnottomalle. Malliin kuuluu myös asumisen tuen palvelu, jolla ennaltaehkäistään asumisen ongelmia.

Kansakunnan sivistys näkyy siinä miten se kohtelee heikompiaan. Jokaisen valtuutetun tulisi ottaa päätöksissään huomioon myös nämä kuntalaiset.

Jan Olaussen

kuntavaaliehdokas (vas.)

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Joukkoliikenne kaikkien ulottuville

Oulun toimiva pyöräilyverkosto on esimerkki muille kaupungeille

Jatkuvan kasvun hylkäämisestä ja donitseista