Jatkuvan kasvun hylkäämisestä ja donitseista

Jatkuvaa kasvua?



Teollistumisen alkuajoista lähtien talouskasvu on jatkunut lähes yhtäjaksoisesti ja esimerkiksi Suomessa aineellinen elintaso on noussut 25 kertaiseksi 1800-luvun loppuun verrattuna. Talouskasvu on asia, jota kyseenalaistetaan harvoin jos ollenkaan ja puoluepolitiikasta riippumatta hallitusohjelmat on laskettu sen varaan. Planeetan rajojen tullessa vastaan hiilidioksidipäästöjen aiheuttaman ilmastonmuutoksen myötä ja ekosysteemin vakavasti kriisiytyessä on talouskasvun vastustus ollut vain marginaalisten liikkeiden (kuten Extinction Rebellionin) agendalla. Talouskasvu-ajattelu on haasteen edessä: sen on päästävä ekologisesti kestävälle polulle.

Haasteeksi myodostuu palkkatyöhön perustuva toimeentulomalli. Tuotannon supistaminen kriisiyttäisi tämän mallin ja ohjaisi yhä useamman julkisen sektorin turvaverkkoon. Yksi ratkaisu on jo olemassa, nimittäin "vihreä kasvu", jota EU:n alueella on harjoitettu jo vuodesta 1990. Vuodesta 1990 tähän päivään Euroopan unionin hiilidioksidipäästöt laskivat 20% talouden samalla kasvaessa. Samaan hengenvetoon on todettava, että energiaintensiivistä tuotantoa on siirtynyt Kiinaan ja muihin maihin joiden päästöjä emme pysty varmentamaan.

Mitä on Donitsitalous?

Donitsitalous on Kate Raworthin kehittämä kompassi hyvinvoivaan yhteiskuntaan, joka vastaa kaikkien ihmisten tarpeisiin ja säilyttää planeetan elinvoimaisena. Donitsitalouden “donitsi” viittaa kuvaan kahdesta päällekkäisestä renkaasta: sosiaalisesta perustasta, joka kuvaa elämän välttämättömyyksiä, ja ekologisesta katosta, joka kuvaa ihmiskunnan elämää kannattelevia luonnonrajoja.


Näiden kahden renkaan väliin jäävä donitsin muotoinen tila on ekologisesti turvallinen ja sosiaalisesti oikeudenmukainen tila, jossa ihmiskunnan on mahdollista kukoistaa.Donitsiin pääseminen edellyttää kuitenkin viime vuosisadan talousajattelun hylkäämistä. Tämän uuden ajattelutavan luominen on donitsitalouden missio.

Donitsitalouden ajattelu luo uutta näkökulmaa talouteen yhdistämällä erilaista talousajattelua, kuten ekologista, feminististä, institutionaalista, käyttäytymistieteellistä ja kompleksisuusajatteluun liittyvää taloustiedettä.

Kate Raworth tulee itse Jyväskylään kertomaan mallistaan 8.7. klo 10 Ruusupuiston Helena-saliin. Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Raworth on siis Oxfordin yliopiston taloustieteilijä ja hänen Donitsitaloustiede-kirjansa on maailmanlaajuinen bestseller. 

Lähteet: donitsitalous.fi, https://www.tuni.fi/alustalehti/2020/02/18/paaseeko-talouskasvusta-eroon/

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Joukkoliikenne kaikkien ulottuville

Oulun toimiva pyöräilyverkosto on esimerkki muille kaupungeille